Makaron tagliatelle z mulami i szpinakiem

Makaron tagliatelle z mulami i szpinakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Tagliatelle z mulami , dla wielbicieli owoców morza i makaronów wymarzone danie.

Składniki

  • 1 kg muli
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 pomidory
  • pół łyżeczki soli
  • 300 g szpinku ( tylko drobne listki )
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • szczypta szafranu
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • garść startego parmezanu

Przygotowanie

  1. Mule rozmroziłem ( ok. 40 minut ), odrzucamy te które są otwarte. W dużym garnku rozgrzałem masło, dodałem posiekaną cebulę i czosnek oraz liść laurowy, smażyłem 3 minuty. Wrzuciłem obrane, wypestkowane, pokrojone w paski pomidory i szpinak, posoliłem. Przykryłem i gotowałem 4 minuty. Wlałem wino, śmietanę, dodałem szafran i mule, doprowadziłem do wrzenia. Przykryłem i gotowałem, aż mule się otworzyły ( około 5 minut ). Pozbyłem się tych, które się nie otworzyły. Zdjąłem z ognia i trzymałem w cieple. Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu wymieszałem z sosem. Posypałem parmezanem.

Składniki
  • 1 kg muli
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 pomidory
  • pół łyżeczki soli
  • 300 g szpinku ( tylko drobne listki )
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • szczypta szafranu
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • garść startego parmezanu
Składniki