Makaron tagliatelle z krewetkami w kremowym sosie

Makaron tagliatelle z krewetkami w kremowym sosie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Krewetki w kremowym sosie jajecznym z ulubionym makaronem to propozycja na szybką i smaczną kolację

Składniki

  • 160 g makaronu tagliatelle
  • 2 sparzone jajka
  • 25-30 krewetek białych
  • 50 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut. Krewetki obieramy z pancerzy płuczemy i osuszamy. Czosnek kroimy na plasterki, natkę siekamy a ser ścieramy na tarce. Sparzone jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy.

  2. Przechodzimy do smażenia. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy czosnek, chwilę smażymy następnie dodajemy krewetki i natkę. Podsmażamy przez ok 2 minuty. Dodajemy makaron, ser i mieszamy.

  3. Patelnię zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepane jajka ciągle mieszając. Jajka nie powinny się ściąć a powinien wytworzyć się kremowy sos. Pieprzymy i solimy do smaku.

    Smacznego...

Składniki
  • 160 g makaronu tagliatelle
  • 2 sparzone jajka
  • 25-30 krewetek białych
  • 50 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Składniki