Makaron tagiatelle z kurkami chorizo

Makaron tagiatelle z kurkami chorizo
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Polaczenie polskich kurek z hiszpańskim chorizo i pomidorkami, wzbogacone włoskim parmezanem. Kolaż udany.

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 100 g chorizo
  • 1 młoda cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kurek
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • tarty parmezan
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Zagotowałem wodę na makaron w dużym garnku.
    W międzyczasie przygotowałem składniki: kurki umyłem, chorizo obrałem ze skórki i pokroiłem na plasterki, pomidorki przekroiłem na połówki, cebulę pokroiłem w kosteczkę.
    Wrzuciłem makaron do zagotowanej wody, posoliłem i gotowałem, aż był al dente.
    Na dużą patelnię wrzuciłem chorizo i cebulę. Dodać masło i smażyłem przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
    Dodałem kurki, większe pokrojone i na większym ogniu smażyłem przez kolejne 3 minuty, pod koniec wlałem wino.
    Dodałem pomidorki i dalej smażyć przez ok. 2 minuty, w międzyczasie doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Dodałem też oliwę.
    Na patelnię z cebulą, chorizo i kurkami dodałem makaron i potrząsając patelnią wymieszałem składniki. Podawałem posypując tartym parmezanem.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 12 sierpnia
Pyszotka:))
Obserwator 12 sierpnia
Dziękuję :)
konhambos 29 sierpnia
Rzeczywiscie, miedzynarodowe polaczenie i na pewno smakuje.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 100 g chorizo
  • 1 młoda cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kurek
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • tarty parmezan
  • sól
  • czarny pieprz
Składniki