Makaron spaghetti z bakłażanem, kaparami i pomidorami

Przepis dnia 2019-08-19
Makaron spaghetti z bakłażanem, kaparami i pomidorami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nieco inne wydanie spaghetti, bez mięsa, ale również z dużą ilością pomidorów i bardzo smacznie!

Składniki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 2 bakłażany
  • 1 mały słoiczek kaparów w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • 300ml passaty pomidorowej
  • 100g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany drobno czosnek i starte na dużych oczkach tarki bakłażany. Smażymy przez około 10 minut, do momentu aż bakłażany zmiękną i wyparuje z nich woda. Wtedy dodajemy passatę, kapary, sól i pieprz. Dusimy przez kolejne 10 minut. Dodajemy ugotowany makaron i mozzarellę. Dokładnie mieszamy.

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 12 sierpnia 2019
Pyszne połączenie :-)
KulinarnaChwila 19 sierpnia 2019
muszę wypróbować , makaron to coś dla mnie ;-)
Składniki
  • 200g makaronu spaghetti
  • 2 bakłażany
  • 1 mały słoiczek kaparów w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • 300ml passaty pomidorowej
  • 100g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Składniki