Makaron Soba z sosem serowo-grzybowym

Makaron Soba z sosem serowo-grzybowym
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dobremokre
Makaron gryczany Soba z sosem z grzybów Shitake i mozzarelli

Składniki

  • Makaron soba 400g
  • Mozzarella 200g
  • Śmietana 18 % 300g
  • Suszone grzyby Shitake 60g
  • Olej sezamowy
  • Oliwa z oliwek
  • Curry
  • Kolendra
  • Imbir mielony
  • Pieprz ziołowy
  • Kminek mielony
  • Sos sojowy

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy sos.

    Suszone grzyby Shitake gotujemy w około 1 litrze osolonej wody pod przykryciem. Po około godzinie grzyby powinny być miękkie. Odsączamy grzyby i kroimy w paski. Wody nie wylewamy!
    Pokrojone w paski grzyby wraz z wodą wlewamy na patelnię, gotujemy, aż nie będzie prawie wcale wody, dolewamy oleju i sosu sojowego. Smażymy ok 10 minut.
    Dodajemy śmietanę, doprawiamy curry, pieprzem ziołowym, imbirem, kolendrą oraz kminkiem.
    Dodajemy pokrojoną mozzarellę oraz około 2 łyżki oliwy.
    Czekamy aż ser się rozpuści, mieszamy oraz doprawiamy jeszcze raz do smaku. Sos jest gotowy.

  2. Gotujemy makaron Soba.

    Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy po jednej wiązce( ok 80g) makaronu na osobę. Gotujemy ok 5 minut, aż makaron będzie miękki.

    Wykładamy na talerz, dodajemy sos i skrapiamy olejem sezamowym.

    Smacznego!

Składniki
  • Makaron soba 400g
  • Mozzarella 200g
  • Śmietana 18 % 300g
  • Suszone grzyby Shitake 60g
  • Olej sezamowy
  • Oliwa z oliwek
  • Curry
  • Kolendra
  • Imbir mielony
  • Pieprz ziołowy
  • Kminek mielony
  • Sos sojowy
Składniki