Makaron ryżowy z kurczakiem i szparagami.

Makaron ryżowy z kurczakiem i szparagami.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Milycooking
Dziś kolejna propozycja na szybki obiad czyli makaron ryżowy z kurczakiem i szparagami. Wiem, że dużo osób szuka właśnie przepisów, pomysłów i inspiracji na szybki obiad, szczególnie w tygodniu. Więc z ratunkiem przychodzi mój pomysł jak szybko wykonać danie z makaronu ryżowego. Ja przygotowuje go na woku Wy jeżeli go nie macie spokojnie możecie robić to na patelni. Nie trzeba ani wyszukanych składników, ani dużych umiejętności aby przygotować to danie. Ma być szybko i smacznie. Zapraszam!

Składniki

  • Filet z kurczaka 600 g
  • Makaron ryżowy 200 g
  • Szparagi ok. 250 g
  • Cebula 2 szt
  • Curry 2 łyżeczki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Mleko kokosowe 300 ml
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Kiełki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotowanie naszego dania zaczynamy od namoczenia makaronu w chłodnej wodzie. Po prostu umieszczamy go w jakimś naczyniu i zalewamy wodą na tyle aby go przykryła. Następnie kroimy kurczaka w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy curry, sos sojowy, sól, pieprz i odrobinę oleju. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy aby mięso zaprzyjaźniło się z przyprawami.

  2. W między czasie obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.

    Gdy mamy wszystko przygotowane na woku lub patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebule i mieszając podsmażamy około 2 minut. Następnie dodajemy szparagi i ponownie podsmażamy na średnim ogniu około 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe i gotujemy ale bez mieszania przez 2-3 minuty. Teraz dodajemy kurczaka, gotujemy około 5 minut mieszając raz na jakiś czas. Gdy już nasz kurczak jest gotowy dodajemy makaron, całość mieszając gotujemy około 3 minuty ( jeżeli ocenicie, że makaron jest jeszcze twardy to podgotujcie wszystko dłużej ). Gotowe danie przekładamy na talerze, przyozdabiamy świeżymi kiełkami i obiad w 25 minut gotowy. Smacznego!!

Składniki
  • Filet z kurczaka 600 g
  • Makaron ryżowy 200 g
  • Szparagi ok. 250 g
  • Cebula 2 szt
  • Curry 2 łyżeczki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Mleko kokosowe 300 ml
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Kiełki do dekoracji
Składniki