Makaron ryżowy z kurczakiem

Makaron ryżowy z kurczakiem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kaasia77
Danie jednogarnkowe. Szybkie i łatwe.. Inaczej ale pysznie.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 500 g
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 600 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200-250 ml śmietany kremówki 30 %
  • Sól
  • pieprz
  • 200-250 g dowolnej chudej szynki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w dużym garnku wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i przekładamy z powrotem do tego samego naczynia.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej, krótko podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy do miękkości. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy je do odparowania sosu, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy krótko. Papryka powinna być chrupiąca. Przyprawiamy

  3. Całość zalewamy śmietaną i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Gotujemy 5 minut bez przykrycia na średnim ogniu. U mnie na indukcji to 4.

  4. Warzywa łączymy z makaronem i dokładnie mieszamy.
    Na koniec można jeszcze raz doprawić pieprzem.
    Podajemy z ulubionymi surówkami lub sałatą.

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 26 stycznia
Bardzo fajne danie.
Gratuluje :-)
Składniki
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 500 g
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 600 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200-250 ml śmietany kremówki 30 %
  • Sól
  • pieprz
  • 200-250 g dowolnej chudej szynki
  • olej do smażenia
Składniki