Makaron "zielono mi"

Makaron zielono mi
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Makaron fusilli z sosem mięsno- serowym, z mnóstwem zielonych dodatków. Zdrowo, smacznie i świeżo.

Składniki

  • makaron fusilli 400g
  • świeży groszek zielony 10 dkg
  • szczypior 1 pęczek
  • nać z pietruszki 1/2 pęczka
  • sos: mielone mięso wieprzowe (u mnie łopatka) 30 dkg
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ser mozzarella (tarty) 150g
  • śmietanka kremówka 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka (płaska)
  • tłuszcz do smażenia 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotować sos mięsno- serowy: Mięso wraz z cebulą pokrojoną w kostkę podsmażyć na tłuszczu. Dodać pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Mięso podlać 150 ml wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać do sosu posiekaną nać pietruszki, wlać zawiesinę z mąki i śmietanki, wsypać mozzarellę. Sos zagotować, podgrzewać do momentu rozpuszczenia sera.

    Groszek zielony wrzucić do lekko osolonej wody, gotować do miękkości. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby groszek zachował piękny, zielony kolor.
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podawać polany sosem, posypany siekanym szczypiorkiem, pozostałą posiekaną natką pietruszki oraz zielonym groszkiem.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 01 lipca 2014
Zielony, pyszny i zdrowy :)
BEATA1978 01 lipca 2014
Było bardzo smaczne :))
Składniki
  • makaron fusilli 400g
  • świeży groszek zielony 10 dkg
  • szczypior 1 pęczek
  • nać z pietruszki 1/2 pęczka
  • sos: mielone mięso wieprzowe (u mnie łopatka) 30 dkg
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ser mozzarella (tarty) 150g
  • śmietanka kremówka 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka (płaska)
  • tłuszcz do smażenia 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
Składniki