Makaron po tajsku

Przepis dnia 2019-01-25
Makaron po tajsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kuchnia tajska zauroczyła nas nie tylko tym, że szybko możemy ją popełnić. Te smaki są tak proste, jednocześnie tak wyrafinowane <3 Boskość po prostu!

Składniki

  • 400 g schabu wieprzowego
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 garść grzybów mun
  • 1 por (biała część)
  • 100 g pędów bambusa
  • 200 g makaronu chow mein
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w tzw. zapałkę.
    Papryki kroimy w paski.
    Grzyby mun, uprzednio gotowane, kroimy w paski.
    Por kroimy w piórka.
    Pędy bambusa osączamy i kroimy w zapałkę.
    Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie składniki, lekko podlewając sosem sojowym.
    Po kilku minutach dodajemy cukier, chwilę smażymy, cały czas mieszając, pod koniec dodajemy sos ostrygowy.
    Do całości wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy.
    Mąkę mieszamy z wodą (niewielka ilość), dodajemy do potrawy, mieszamy do całkowitego połączenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Posypujemy posiekanym szczypiorem.

Komentarze do przepisu (3)

asia67 25 stycznia 2019
zjadłabym :)
Fram 11 lutego 2019
taki makaron podają w moim ulubionym Lolo Thai Jolo w Gdyni, ale sam nigdy nie odważyłem się go przyrządzić,... Czytaj całość »
taki makaron podają w moim ulubionym Lolo Thai Jolo w Gdyni, ale sam nigdy nie odważyłem się go przyrządzić, chyba czas się ogarnąć ;-)
GREGORHSPEED 12 lutego 2019
Uwielbiam tajską kuchnię <3 Jest niesamowita <3
Składniki
  • 400 g schabu wieprzowego
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 garść grzybów mun
  • 1 por (biała część)
  • 100 g pędów bambusa
  • 200 g makaronu chow mein
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Składniki