Makaron po góralsku - w 15 minut!

Makaron po góralsku - w 15 minut!
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :) Ulubiony makaron z pachnącym, wędzonym boczkiem i białym serem, delikatnie stopionym na patelni. Przepis dostałam od cioci z Nowego Targu. Proporcje składników na 2 duże porcje.

Składniki

  • 200 g makaronu - najlepiej muszelki
  • 125 g tłustego twarogu (sera białego)
  • 20 g wędzonego boczku w kawałku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni - aż się zezłoci.

  2. W tym samym czasie gotujemy wodę w czajniku. Wrzącą wodę wlewamy do garnka, wrzucamy makaron, przyprawiamy solą i mieszamy.

    Makaron gotujemy, aż zmięknie - powinien być al dente.

  3. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię boczkiem. Smażymy 2-3 minut cały czas mieszając, żeby połączył się z boczkiem.

    Następnie na patelnię wkruszamy biały ser. Smażymy kolejne 2-3 minut (cały czas mieszając), aż ser zacznie się topić.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

wkzcris 01 listopada 2018
Ja tak jadłam w dzieciństwie tyle tylko że do boczku jeszcze była smażona cebulka i ser się kruszyło na samym... Czytaj całość »
Ja tak jadłam w dzieciństwie tyle tylko że do boczku jeszcze była smażona cebulka i ser się kruszyło na samym końcu ale już na talerzu.Dodam, że nie jestem z gór ale z zachodniopomorskiego a przepis znany od dawien dawna.Pozdrawiam!
Składniki
  • 200 g makaronu - najlepiej muszelki
  • 125 g tłustego twarogu (sera białego)
  • 20 g wędzonego boczku w kawałku
  • sól
  • pieprz
Składniki