Makaron penny w sosie z półgęska, cebuli i papryk.

Makaron penny w sosie z półgęska, cebuli i papryk.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Makaron penne ugotowany w sosie z półgęska, cebuli i papryki słodkiej.

Składniki

  • makaron penne 400 g
  • półgęsek 70 dag
  • cebula 1 szt.
  • kawałki papryk słodkich
  • liść laurowy 1-2 szt.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • suszona włoszczyzna 1 łyżka
  • koperek
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki
  • Przyprawy:
  • Sól
  • pieprz kolorowy
  • gałka muszkatołowa połowa gałki startej

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w pół plastry, paprykę i półgęsek w kostkę. Wszystko smażymy na patelni z małą ilością tłuszczu.

  2. W oddzielnym garnczku gotujemy bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej z zielem angielskim i listkami laurowymi. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone składniki na patelni przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, do momentu aż kawałki z półgęska będą miękkie. Jeżeli kawałki z półgęska będą miały odpowiednią miękkość, dodajemy do garnka sos sojowy, gałkę muszkatołową, makaron penne i gotujemy do miękkości makaronu, dodajemy koperek.

  3. Gotowe danie podajemy na gorąco.

    Smacznego !!!

Składniki
  • makaron penne 400 g
  • półgęsek 70 dag
  • cebula 1 szt.
  • kawałki papryk słodkich
  • liść laurowy 1-2 szt.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • suszona włoszczyzna 1 łyżka
  • koperek
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki
  • Przyprawy:
  • Sól
  • pieprz kolorowy
  • gałka muszkatołowa połowa gałki startej
Składniki