Makaron penne z łososiem w sosie śmietanowym z gorgonzolą

Makaron penne z łososiem w sosie śmietanowym z gorgonzolą
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mangiare
Kremowe rurki z łososiem w sosie śmietanowym z gorgonzolą , to szybkie danie w 15 minut dla osób ,które nie lubią długo stać w kuchni i gotować. Zapraszam , też do obejrzenia filmu pod przepisem.

Składniki

  • 400 g makaronu-penne
  • 150 g sera gorgonzola dolce(ser pleśnowy włoski )
  • 1 średnia cebula
  • 250 ml słodkiej śmietany 30%
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • pęczek pietruszki
  • sól, czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Nastawić wodę na makaron w międzyczasie pokroić cebulę i zeszklić na patelni z dwiema łyżkami oleju.

  2. Do cebuli dodać pokrojonego drobno łososia wędzonego , krótko podsmażyć ,od czasu do czasu mieszając.

  3. Dodać śmietanę i doprowadzamy ,aż się podgrzeje-mieszamy następnie wrzucamy pokrojony w kostkę ser gorgonzola.
    Na małym ogniu mieszamy nasz sos ,aż ser się rozpuści.

  4. Do gotowego sosu dodajemy poszatkowaną pietruszkę i wszystko to zamieszamy . Solimy i pieprzymy do smaku.
    Wyłączmy gaz pod patelnią.

  5. Makaron( penne)ugotowany al dente łączymy z naszym sosem , mieszając dobrze ,aż się składniki połączą.

    Serwujemy posypany natką pietruszki.
    Zapraszam do obejrzenia filmu.

    Smacznego!

Składniki
  • 400 g makaronu-penne
  • 150 g sera gorgonzola dolce(ser pleśnowy włoski )
  • 1 średnia cebula
  • 250 ml słodkiej śmietany 30%
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • pęczek pietruszki
  • sól, czarny pieprz do smaku
Składniki