Makaron farfalle z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną fasolą, w delikatnym sosie pomidorowym

Makaron farfalle z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną fasolą, w delikatnym sosie pomidorowym
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
To danie jest bardzo proste i bardzo smakowite. Kilka prostych składników, 15 minut i mamy smaczny obiad. Do dzieła:)!

Składniki

  • 400g makaronu farfalle
  • 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 300g świeżego szpinaku
  • 100ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
  • 100g startego sera
  • olej

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy się zarumieni dodajemy szpinak i posiekaną cebulę. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, dolewamy 1 szklankę wody oraz passatę. Dusimy przez 10 minut, po tym czasie wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze chwilę do momentu aż sos zgęstnieje.

  3. Makaron wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy starym żółtym serem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 20 maja 2019
to coś dla mnie):)
pelen_brzuszek 20 maja 2019
zapowiada się bardzo pożywnie :)
Składniki
  • 400g makaronu farfalle
  • 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 300g świeżego szpinaku
  • 100ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
  • 100g startego sera
  • olej
Składniki