Makaron chili z pomidorami

Makaron chili z pomidorami
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Pyszny danie z makaronu. Klasycznie - z sosem pomidorowym, ale dodane trochę pikanterii.

Składniki

  • makaron (wstążki w gniazdach), 400g
  • cebula, 1 duża szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • strączkii chili świeże/suszone, 2 szt./3 szt.
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • przecier pomidorowy, 250ml
  • czarny pieprz, do smaku
  • kolorowy pieprz, 0,5 łyżeczki
  • sól, do smaku
  • pomidory pokrojone w kostkę (mogą być z puszki), 100g
  • bazylia świeża/suszona, 10-12 liści + do dekoracji/2 łyżeczki
  • parmezan, 60g

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente. Przepłukać zimną wodą.

  2. Cebulę, czosnek obrać. Drobno posiekać. Strączki chili przekroić wzdłuż, wydłubać nasiona i również posiekać.

  3. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem. Dodać przecier, chili, sól, pieprz i gotować na średniej mocy kuchenki ok. 7 minut.

  4. Liście bazylii porwać na kawałki. Dodać do sosu. Do sosu wrzucić również makaron oraz pomidory pokrojone w kostkę. Całość delikatnie wymieszać.

  5. Zetrzeć parmezan na tarce i posypać makaron przed podaniem.

  6. Przepis został zainspirowany przepisem z książki "Sztuka przyprawiania potraw".

Komentarze do przepisu (10)

madziak 06 stycznia 2010
Pyszne, lekkie danie - idealne na obiad ;)
irma 06 stycznia 2010
Mateusz mysle, że będziesz kiedyś bardzo dobrym kucharzem )))
Konto usunięte 06 stycznia 2010
Danie bardzo w moim stylu, na pewno by mi smakowało :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron (wstążki w gniazdach), 400g
  • cebula, 1 duża szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • strączkii chili świeże/suszone, 2 szt./3 szt.
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • przecier pomidorowy, 250ml
  • czarny pieprz, do smaku
  • kolorowy pieprz, 0,5 łyżeczki
  • sól, do smaku
  • pomidory pokrojone w kostkę (mogą być z puszki), 100g
  • bazylia świeża/suszona, 10-12 liści + do dekoracji/2 łyżeczki
  • parmezan, 60g
Składniki