Makaron carbonara bez boczku

Makaron carbonara bez boczku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Oryginalny przepis na makaron carbonara. W mojej wersji jest bardziej dietetyczny. To danie wegetariańskie.

Składniki

  • makaron spaghetti
  • 4 żółtka
  • 40g startego sera pecorino
  • 30g startego parmazanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ta tarce z drobnymi oczkami ścieramy ser pecorino i parmezan.

  2. Białka oddzielamy od żółtego. Białka odkładamy - nie będą nam potrzebne. Żółtka przekładamy do dużej miski.

  3. Do żółtek dodajemy starte sery i mieszamy. Trochę sera zostawiamy do posypania makaronu przed podaniem.

  4. W osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente.

  5. Gdy makaron będzie już ugotowany, odlewamy 50 ml gorącej wody z makaronu, następnie odcedzamy makaron.

  6. Odlane 50ml wody wlewamy do żółtek z serem i szybko mieszamy, żeby nie zrobiła się jajecznica.

  7. Wrzucamy makaron i energicznie mieszamy za pomocą widelca.

  8. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy małą ilością startego sera.

  9. Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 12 października
To wersja w sam raz dla mnie :)
Składniki
  • makaron spaghetti
  • 4 żółtka
  • 40g startego sera pecorino
  • 30g startego parmazanu
  • sól
  • pieprz
Składniki