Pałki kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń, osuszamy na papierowym ręczniku.
Do miski wlewamy majonez, dodajemy odrobinę soli, mielonego pieprzu do smaku oraz parmezan starty na tarce.
Składniki dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki kurczaka w ten sposób, aby całe mięso pokryte zostało marynatą.
Zamarynowane mięso odkładamy na 1- 2 godziny do lodówki.
Chipsy łamiemy na drobne kawałeczki. Według mnie najprostsza metoda to otworzenie paczki z chipsami i łamanie ich rękami przez opakowanie od zewnątrz*.
* Bez otworzenia nie polecam próbować tej metody łamania chipsów, bo zwyczajnie paczuszka wypełniona powietrzem i ugniatana od zewnątrz pęknie a chipsy się wysypią.
Połamane drobno chipsy przesypujemy do miski, dodajemy do nich bułkę tartą. W tak przygotowanej mieszance panierujemy zamarynowane pałki drobiowe i układamy na kratce z wyposażenia piekarnika.
Czosnek w łupince kroimy na połowę, układamy również na kratce. Teraz kratkę delikatnie wsuwamy do piekarnika, pod spód wkładamy blaszkę, aby tłuszcz miał gdzie ściekać podczas pieczenia mięsa. Pałki kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Smacznego.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej