Majonezowe pałki drobiowe panierowane w solonych chipsach

Majonezowe pałki drobiowe panierowane w solonych chipsach
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Proponuję Wam dzisiaj pyszny sposób, w jaki możecie przygotować pałki z kurczaka. Mięso w majonezowo- parmezanowej marynacie po upieczeniu jest bardzo soczyste i pachnące. Jednocześnie każdy kawałek kurczaka przyjemnie chrupie nam w ustach dzięki pysznej chipsowej panierce. To będzie zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposobów podawania pałek z kurczaka. Wy też go wypróbujcie a na pewno zakochacie się w przepisie i smaku przygotowanego dania.

Składniki

  • pałki z kurczaka 6 sztuk
  • marynata:
  • majonez Kielecki 1 słoiczek (170 ml)
  • parmezan 70 g
  • sól, pieprz czarny mielony
  • panierka:
  • chipsy ziemniaczane solone (karbowane) 1 opakowanie (130 g)
  • bułka tarta 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • czosnek 1 sztuka

Przygotowanie

  1. Pałki kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń, osuszamy na papierowym ręczniku.
    Do miski wlewamy majonez, dodajemy odrobinę soli, mielonego pieprzu do smaku oraz parmezan starty na tarce.
    Składniki dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki kurczaka w ten sposób, aby całe mięso pokryte zostało marynatą.
    Zamarynowane mięso odkładamy na 1- 2 godziny do lodówki.
    Chipsy łamiemy na drobne kawałeczki. Według mnie najprostsza metoda to otworzenie paczki z chipsami i łamanie ich rękami przez opakowanie od zewnątrz*.

    * Bez otworzenia nie polecam próbować tej metody łamania chipsów, bo zwyczajnie paczuszka wypełniona powietrzem i ugniatana od zewnątrz pęknie a chipsy się wysypią.

  2. Połamane drobno chipsy przesypujemy do miski, dodajemy do nich bułkę tartą. W tak przygotowanej mieszance panierujemy zamarynowane pałki drobiowe i układamy na kratce z wyposażenia piekarnika.
    Czosnek w łupince kroimy na połowę, układamy również na kratce. Teraz kratkę delikatnie wsuwamy do piekarnika, pod spód wkładamy blaszkę, aby tłuszcz miał gdzie ściekać podczas pieczenia mięsa. Pałki kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 05 sierpnia 2020
Taki kurczak musi być przepyszny!
BEATA1978 12 sierpnia 2020
Pyszny i kaloryczny :P niestety, ale raz za czas można zaszaleć :)
klaudia11098 23 października 2020
Nie sądziłam, że takie połączenie może być aż tak pyszne! Kurczak smakował jak z KFC <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pałki z kurczaka 6 sztuk
  • marynata:
  • majonez Kielecki 1 słoiczek (170 ml)
  • parmezan 70 g
  • sól, pieprz czarny mielony
  • panierka:
  • chipsy ziemniaczane solone (karbowane) 1 opakowanie (130 g)
  • bułka tarta 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • czosnek 1 sztuka
Składniki