Macaroni and Cheese

Macaroni and Cheese
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Prosty przepis na przepyszny makaron w kremowym i lepkim sosie serowym z dodatkiem pikantnych przypraw. To jednogarnkowe danie zachwyci każdego wielbiciela makaronu i nie tylko.

Składniki

  • 2 szklanki makaronu
  • 2 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wsypać makaron i wymieszać.
    Wstawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia, bardzo często mieszając.
    Gdy makaron i mleko zagotują się zmniejszyć ogień do minimalnego, przykryć garnek przykrywką i gotować dalej ok. 10 minut, ciągle często mieszając, aż makaron będzie miękki i wchłonie większość mleka.

  2. Kiedy makaron osiągnie już ulubioną przez nas miękkość do garnka dodać 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę musztardy Dijon, 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki i szczyptą czarnego pieprzu.
    Wymieszać dokładnie - jeśli mieszanina zaczyna wyglądać na suchą, dodać pozostałą 1/4 szklanki mleka i także wymieszać.

  3. Tak doprawiony makaron zdjąć z ognia i dodać 1 szklankę wcześniej startego sera cheddar.
    Mieszać do czasu, aż ser się rozpuści - ciepło potrawy powinno do tego wystarczyć - i stanie się gładki, kremowy.

    Tak przygotowany podawać od razu, posypany na przykład odrobiną mielonej wędzonej papryki, jeśli ktoś lubi pikantne smaki.

    SMACZNEGO!

Składniki
  • 2 szklanki makaronu
  • 2 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
Składniki