Luzowane udka kurczaka z rusztu według Ewy Wachowicz

Luzowane udka kurczaka z rusztu według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Delikatne mięso z kurczaka w chrupiącej skórce. Przepis pochodzi z 435. odcinka programu "Ewa gotuje"

Składniki

  • solanka: 1 łyżka soli na 1 l wody
  • marynata: 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • glazura: 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • surówka: kapusta pekińskia
  • 2 marchewki
  • 1 kubek jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków mięty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Udka wyluzować. Nakłuć, przełożyć do garnka i zalać solanką. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

  2. Po tym czasie wyjąć z zalewy i osuszyć. Natrzeć marynatą po stronie bez skóry (składniki wystarczy połączyć) i ułożyć na rozgrzanym grillu – skórą do dołu. Mniej więcej w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę i posmarować glazurą.

  3. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Wlać sos z jogurtu, majonezu, czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanej mięty, soli i pieprzu.

Składniki
  • solanka: 1 łyżka soli na 1 l wody
  • marynata: 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • glazura: 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • surówka: kapusta pekińskia
  • 2 marchewki
  • 1 kubek jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków mięty
  • sól
  • pieprz
Składniki