Luksusowy pasztet z łososia

Luksusowy pasztet z łososia
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: FoodSafari
Soczyste mięso z łososia otoczone blanszowanym porem oraz kruchym ciastem serowym. Całość po upieczeniu posypana czerwonym kawiorem.

Składniki

  • filet z łososia 750 g
  • Pieprz cytrynowy
  • Por
  • ciasto:
  • Masło 200 g
  • Ser biały śmietankowy 200 g
  • mąka pszenna Typ 500 200 g
  • Sól morska pół łyżeczki
  • jajko i mleko do smarowania
  • kawior czerwony do posypania

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.

  2. Rybę oprószamy pieprzem cytrynowym.

    Pora dzielimy na "oddzielne liście" i blanszujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Pora osuszamy na ręcznikach kuchennych. Liście układamy tak by lekko na siebie nachodziły i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Na przestudzone liście kładziemy rybę i owijamy ją w liście.

    Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto. Z ciasta wykrawamy 2 ryby. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy rybę. Brzeg smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Przykładamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi dociskamy widelcem. Brzuch ryby regularnie nacinamy nożyczkami, by powstały łuski.

    Z resztek ciasta lepimy oczy i pyszczek ryby. Przyklejamy je rozmąconym jajkiem. Całą rybę smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C około 40 minut.


    Tak przygotowana ryba smakuje zarówno podana na gorąco jak i na zimno.

    Rybę proponuję podawać posypaną czerwonym kawiorem i natką pietruszki oraz koperkiem.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 28 stycznia 2017
Pyszny pomysł...:)
Składniki
  • filet z łososia 750 g
  • Pieprz cytrynowy
  • Por
  • ciasto:
  • Masło 200 g
  • Ser biały śmietankowy 200 g
  • mąka pszenna Typ 500 200 g
  • Sól morska pół łyżeczki
  • jajko i mleko do smarowania
  • kawior czerwony do posypania
Składniki