Łososik jurajski wędzony na pęczaku i herbacie

Łososik jurajski wędzony na pęczaku i herbacie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Sposób nie wymagający specjalnego sprzętu do wędzenia, a dym uzyskujemy z mieszanki suchego pęczaku i herbaty. Wędzeni trwa około 30 minut i po tym czasie uzyskamy pyszną, soczystą rybę o delikatnym dymnym aromacie. Jest to dobry pomysł na rybne danie obiadowe, najlepsze na ciepło, prosto z patelni.

Składniki

  • 1 kg wypatroszonego łososia jurajskiego, można użyć również np. makreli lub pstrąga
  • 4 łyżki herbaty, tym razem użyłam czarnej, ale można użyć również zielonej
  • 4 łyżki suchego pęczaku
  • 1 szklanka grubej soli morskiej
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Cukier mieszamy z solą. Oczyszczoną rybę nacieramy mieszanką soli i cukru, odstawiamy na godzinę. Po godzinie rybę płuczemy i osuszamy.

  2. Przygotowujemy głęboką żeliwną patelnię lub wok ze szczelną przykrywką oraz kratkę, która pozwoli umieścić rybę nad herbatą, w dymie, który wypełni patelnię.
    Kratkę natłuszczamy olejem. Dno patelni wykładamy podwójną warstwą folii aluminiowej, wysypujemy na nią mieszankę pęczaku i herbaty.

  3. Osuszoną rybę układamy na kratce.
    Patelnię podgrzewamy, gdy zacznie lekko dymić, wstawiamy kratkę z rybą, szczelnie zamykamy (ja owijamy brzegi dodatkowo folią aluminiową).
    Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C, temperaturę od razu zmniejszamy do 100°C i wędzimy przez 30 minut.
    Po tym czasie rybę odkrywamy i sprawdzamy czy jest już gotowa. Podczas odkrywania patelni wydobywa się sporo dymu, więc warto zrobić to np. na balkonie.
    Rybę najlepiej podawać z sosem jogurtowo-ziołowym, kawałkami, cytryny oraz pieczonymi ziemniakami.

Składniki
  • 1 kg wypatroszonego łososia jurajskiego, można użyć również np. makreli lub pstrąga
  • 4 łyżki herbaty, tym razem użyłam czarnej, ale można użyć również zielonej
  • 4 łyżki suchego pęczaku
  • 1 szklanka grubej soli morskiej
  • 1/3 szklanki cukru
Składniki