Łosoś z sosem grzybowym podany z kaszą gryczaną

Łosoś z sosem grzybowym podany z kaszą gryczaną
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: leopard28
Kolejny, ciekawy pomysł na łososia

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać szklanką wody i odstawić najlepiej na noc. Następnego dnia odcedzić grzyby i pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Na patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną cebulę oraz grzyby, odrobinę osolić, dusić na małym ogniu kilka minut, mieszać co jakiś czas. Następnie wlać bulion i połowę wody z moczonych grzybów. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusić przez około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, następnie wymieszać ją z sosem grzybowym. Zagotować, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić z ognia. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie.

  3. Na rozgrzaną patelnię położyć łososia. Usmażonego łososia ułożyć na gorącym sosie grzybowym, posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną, skropić sokiem z cytryny.

Komentarze do przepisu (4)

BM87 06 kwietnia 2012
Wygląda smakowicie. Uwielbiam łososia, smakują mi grzyby i kasza, więc koniecznie muszę wypróbować.:)
Kurka_domowa 06 kwietnia 2012
Bardzo apetycznie wygląda :)
babciaaneczka 08 kwietnia 2012
ten przepis też do ulubionych.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki