Łosoś z kalerosse

Łosoś z kalerosse
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Zafascynowana smakiem ostatnio bardzo popularnego zimowego warzywa kalerosse, które trafiło również na polski rynek, znalazłam sposób na wykorzystanie go w prostym, szybkim i niezwykle smacznym daniu - jako dodatek do smażonego łososia. Ekologiczny łosoś z dodatkiem kalerosse w połączeniu z owocem kaki, sokiem z pomarańczy i odrobiną kremu balsamicznego to prawdziwy raj dla smakoszy. Zdrowy, pożywny i bardzo smaczny posiłek można przygotować w ciągu kilku minut.

Składniki

  • 400 g fileta z łososia
  • 200 g kalerosse*
  • 1 owoc kaki
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę bialego kremu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, pieprz

Przygotowanie

  1. * Kalerosse, nowe warzywo sezonowe, od niedawna cieszy sie ogromna popularnoscia, równiez w Polsce. Kalerosse to naturalne skrzyzowanie brukselki i jarmuzu, bez ingerencji w material genetyczny i bez udzialu sztucznych skladników. Ma różnorodne zastosowania kulinarne, unikalny smak brukselki i slodkawo-orzechowy smak jarmuzu oraz mnóstwo wartosci odzywczych. Kalerosse mozna spozywac w stanie surowym, piec, grillowac, smazyc, dusic albo gotowac.

  2. Filet z lososia pokroic na kawalki o grubosci 2 cm. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek z maslem, smazyc filety 2-3 minuty z obu stron i posypac platkowa sola morska.

  3. Kalerosse oczyscic i obciac konce lodyg - w ten sposób uzyskamy pojedyncze listki. Obrac owoc kaki i pokroic w male kostki. Wycisnac sok z pomaranczy, obrac i drobno pokroic czosnek. Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc w niej listki kalerosse. Dodac kostki kaki, sok z pomaranczy i odrobine kremu balsamicznego. Dusic na srednim ogniu przez ok. 4-5 minut, nastepnie doprawic sola i pieprzem.

  4. Smazonego lososia ulozyc na duszonych listkach kalerosse.

    Zainteresowanych jak sie rodza moje kulinarne inspiracje zapraszam na mojego bloga, gdzie ostatni wpis "Kulinarne inspiracje" moze byc równiez inspiracja dla innych.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 09 stycznia
Dawno nie jadłam kalerosse, a takie połączenie bardzo mi się podoba :) Pysznie, zdrowo i pożywnie :)
fafiatko 10 stycznia
Swietny dodatek do ryby i niezle urozmaicenie. sprobuje jak tylko gdzies zobacze w sklepie.
Obserwator 12 stycznia
Nigdy nie jadłem i nawet nie słyszałem o kalerosse. Interesujący przepis, jak zwykle u Ciebie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g fileta z łososia
  • 200 g kalerosse*
  • 1 owoc kaki
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę bialego kremu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, pieprz
Składniki