Łosoś z frytkami z batatów

Łosoś  z frytkami z batatów
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Łosoś z frytkami z batatów

Składniki

  • 350 g filetów z łososia ze skórą
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g śmietany
  • 100 g jogurtu greckiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • woda
  • Frytki z batata:
  • 1 batat
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • woda

Przygotowanie

  1. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 180 stopni.

  2. Łososia skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Rybę umieścić w koszu urządzenia.

  3. Ustawić czas na 8 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie, do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Wyciągnąć łososia na talerz, przykryć folią aluminiową.

  4. W międzyczasie przygotować sos oraz frytki z batatów. Wymieszać śmietanę, jogurt grecki, szczyptę soli oraz koperek, odstawić. Batata obrać, pokroić w słupki, namoczyć 10 minut w wodzie. Odcedzić, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, skropić oliwą, obtoczyć w mące ziemniaczanej.

  5. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 200 stopni.

  6. Do rozgrzanego urządzenia włożyć osuszone, wymieszane z oliwą i mąką ziemniaczaną frytki z batata w takiej ilości aby przykryły dno kosza. Ustawić czas na 12 minut, wsunąć kosz i kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Podczas pieczenia co jakiś czas potrząsać koszem aby frytki równomiernie się zarumieniły. Minutę przed końcem pieczenia na frytkach ułożyć łososia, aby mięso się podgrzało.

  7. Łososia i frytki z batatów podawać na ciepło z sosem jogurtowym.

Składniki
  • 350 g filetów z łososia ze skórą
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g śmietany
  • 100 g jogurtu greckiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • woda
  • Frytki z batata:
  • 1 batat
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • woda
Składniki