Łosoś z cytryną i koperkiem

Przepis dnia 2018-10-19
Łosoś z cytryną i koperkiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Łosoś najlepiej smakuje mi przygotowany z jak najmniejszą ilością dodatków. Do tej prostej wersji wracamy bardzo często.

Składniki

  • 500g filetów z łososia
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety z łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części.
    Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Koperek siekamy.

  2. Filety nacieramy skórką z cytryny i obficie skrapiamy sokiem. I skórki i soku powinno być dużo. Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

  3. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku do zarumienienia. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 17 października 2018
Wow, ale bym zjadła :)
Składniki
  • 500g filetów z łososia
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól, pieprz
Składniki