Łosoś w sosie miętowo - bazyliowym

Przepis dnia 2011-05-11
Łosoś w sosie miętowo - bazyliowym
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Szybki przepis na wykwintne danie :) Więcej na paulinka-to-ja. blogspot.com

Składniki

Przygotowanie

  1. Sos: śmietankę 30% wlewamy do niedużego rondelka, do tego dodajemy liście mięty i bazylii i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz przekrojony ząbek czosnku. Następnie wlewamy śmietanę 18% i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy czosnek

  2. Łosoś: łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na folii aluminiowej i polewamy oliwą. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Rybę układamy na talerzach i polewamy sosem.

Komentarze do przepisu (6)

irma 07 maja 2011
Piękne zdjęcie, a potrawa na pewno pyszna.
Boschka 11 maja 2011
Zgadzam się z Irmą - umiejętność uchwycenia w fotografii tego, co najistotniejsze w potrawie - to duzy plus;-))... Czytaj całość »
Zgadzam się z Irmą - umiejętność uchwycenia w fotografii tego, co najistotniejsze w potrawie - to duzy plus;-)) Ciekawa jestem, czy łosos ugotowany na parze w folii też będzie tak smakował... a tak na marginesie... z czym podajecie łososia? żeby się równie pieknie prezentował w wersji "obiadowo-kolacyjnej"?
patusia5 11 maja 2011
Boschka, łosoś na parze na pewno będzie smakował cudnie! Można zrobic do niego sos śmietanowo-koperkowy lub... Czytaj całość »
Boschka, łosoś na parze na pewno będzie smakował cudnie! Można zrobic do niego sos śmietanowo-koperkowy lub piec w pomarańczowej panierce - przepis na moim blogu paulinka-to-ja.blogspot.com
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki