Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Pyszna, prosta potrawa. Smakuje każdemu! :) Idealna zarówno na domowy obiad czy kolację, jak i na spotkanie ze znajomymi czy rodziną! :)

Składniki

  • płat świeżego łososia, ok. 70 dag
  • śmietana 18%, 4 łyżki
  • majonez, 4 łyżki
  • koperek świeży, 1 większy pęczek
  • sok z połówki cytryny
  • pieprz
  • sól
  • wegeta

Przygotowanie

  1. Myjemy łososia i odkrawamy z niego skórę. Łososia płuczemy a następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy łososia do naczynia żaroodpornego.

  2. Przygotowujemy sos: Koperek drobno kroimy, mieszamy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i odrobiną wegety.

  3. Zalewamy łososia przygotowanym sosem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, ściągamy z łososia folię i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.

  4. Łosoś najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkiem chleba lub po prostu jedzony sam. Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (15)

hubcio 10 grudnia 2009
WEGETA DO LOSOSIA!! LOSOS TO DELIKATNA RYBA.KROL RYB I MA DOBRZE SMAKOWAC Z CHLEBEM?? I TEN SOS Z... Czytaj całość »
WEGETA DO LOSOSIA!! LOSOS TO DELIKATNA RYBA.KROL RYB I MA DOBRZE SMAKOWAC Z CHLEBEM?? I TEN SOS Z MAJONEZEM-PROFANACJA NIC TU NIE PASUJE
kuchareczka89 10 grudnia 2009
Oczywiście nie każdemu musi smakować to, co smakuje komu innemu :) Tak przygotowana potrawa smakuje wielu osobom,... Czytaj całość »
Oczywiście nie każdemu musi smakować to, co smakuje komu innemu :) Tak przygotowana potrawa smakuje wielu osobom, więc chyba nie jest taka zła! :) W każdym bądź razie dziękuję za wyrażoną opinię i pozdrawiam!
Konto usunięte 11 grudnia 2009
bardzo smaczna sałatka, ja robię podobną , ale z łososia wędzonego z jabłkiem i groszkiem, nie przejmuj się... Czytaj całość »
bardzo smaczna sałatka, ja robię podobną , ale z łososia wędzonego z jabłkiem i groszkiem, nie przejmuj się opinią hubcia - bo to chyba tego typu człowiek,że nie spróbuje i krytykuje.
Widać, że stawia pierwsze kroki w kuchni i smakuje mu tylko to co on przyrządzi
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • płat świeżego łososia, ok. 70 dag
  • śmietana 18%, 4 łyżki
  • majonez, 4 łyżki
  • koperek świeży, 1 większy pęczek
  • sok z połówki cytryny
  • pieprz
  • sól
  • wegeta
Składniki