Łosoś w sosie bazyliowym

Łosoś w sosie bazyliowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kalina11
Lekka dietetyczna ryba z piekarnika z sosem bazyliowym. Moja rodzina uwielbia łososia i często go robię. Jest to szybki i prosty obiad a do tego zdrowy. Nie pieczcie za długo łososia bo będzie suchy. Oczywiście to zależy jeszcze d grubości ryby ale 20 minut powinno wystarczyć, a cieńszy nawet krócej

Składniki

  • 2 kawałki łososia
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 garść listków bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 garść roszponki
  • 1 kawałek papryczki chili
  • 4 pomidory koktajlowe
  • olej
  • 200 g śmietany 18 % ukwaszonej

Przygotowanie

  1. Łososia solę, posypuję pieprzem, majerankiem i odstawiam na 30 minut. Przekładam na folię aluminiową dodaję gałązki rozmarynu, zawijam i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję śmietanę , listki bazylii chwilę podgrzewam na wolnym ogniu i miksuję sos blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Łososia podaję z sosem na rukoli z pomidorkami i pokrojoną papryczką chili.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 06 marca 2018
Jak zawsze świetne :)
gochna55 09 marca 2018
Super, ale z jedną zmianą - zamiast majeranku, rozmaryn suszony. Do ryby jednak rozmaryn lub tymianek. Ale to ...... Czytaj całość »
Super, ale z jedną zmianą - zamiast majeranku, rozmaryn suszony. Do ryby jednak rozmaryn lub tymianek. Ale to ... moje smaki. Zabieram :)
Składniki
  • 2 kawałki łososia
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 garść listków bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 garść roszponki
  • 1 kawałek papryczki chili
  • 4 pomidory koktajlowe
  • olej
  • 200 g śmietany 18 % ukwaszonej
Składniki