Łosoś w papilotach

Łosoś w papilotach
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Wspaniały smak cytrynowego łososia, kruchego i delikatnego.

Składniki

  • łosoś, 2 kawałki (25dkg)
  • cytryna, pół
  • por, 1szt
  • zioła (natka pietruszki, szczypiorek lub mięta)
  • Śmietana kremówka, 2 łyżki
  • przyprawy, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pora kroimy na pół wzdłuż, myjemy i kroimy na pół talarki. Podsmażamy kilka minut na łyżce oliwy, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

  2. Folię aluminiową rozkładamy na blaszce do pieczenia (dla każdego kawałka ryby osobny płat folii). Środek folii polewamy lekko oliwą z oliwek, na tym układamy plasterki cytryny (po 2 na każdą rybę). Na cytrynach kładziemy łososia, a następnie pora, świeżo posiekane zioła oraz łyżkę śmietany. Folię zwijamy i szczelnie łączymy (nie owijamy zbyt mocno, gdyż wokół potrawy musi krążyć para).

  3. Potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Łososia podajemy zawiniętego w folii, z ziemniaczkami z wody.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 09 kwietnia 2011
wspaniałe danie!
kibi87 10 kwietnia 2011
Też taki robie, wychodzi pyszny
babciaaneczka 10 kwietnia 2011
Mniam, pyszne, do mojej kolekcji
dań z łososia, do ulubionych
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łosoś, 2 kawałki (25dkg)
  • cytryna, pół
  • por, 1szt
  • zioła (natka pietruszki, szczypiorek lub mięta)
  • Śmietana kremówka, 2 łyżki
  • przyprawy, sól, pieprz
Składniki