Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny łosoś zapiekany w cieście francuskim.
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 74
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 80
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 74
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 80
Składniki
Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty (powinno ich być dwa razy więcej niż kawałków łososia).
Zamarynowaną rybę ułożyć na kwadracie ciasta, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć drugim kwadratem i skleić (na brzegach można zrobić wzorki, np. widelcem). W ten sposób przygotować wszystkie kawałki ryby, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 30 minut.