łosoś w aromacie mandarynki i bazylii

łosoś w aromacie mandarynki i bazylii
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
pieczony filet łososia...trochę inaczej ;-) zamiast soku z cytryny sok z mandarynki i zamiast koperku świeża bazylia...smakuje trochę słodko ale bardzo delikatnie zarazem ;-) bazylia zostawia wytrawny pazurek ;-) Smacznego :-)

Składniki

  • łosoś filet 2 kawałki po 200 g
  • mandarynki 8 szt.
  • bazylia świeża
  • zielona pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Masło
  • miód 2 łyżki
  • sól młynek
  • mix pieprzów młynek

Przygotowanie

  1. filety z łososia zanurzamy na ok godzinę w takiej oto marynacie :

    sok z mandarynek
    oliwa z oliwek
    miód
    bardzo drobno posiekana bazylia
    odrobina soli
    mix pieprzów

    wszystkie składniki marynaty energicznie mieszamy i raczymy nią naszego łososia

    możemy dłużej marynować jeśli chcemy- nawet 2 godziny ;-)
    wszystko zależy od skali naszego smaku ...i głodu oczywiście ;-)

  2. po kąpieli w marynacie smażymy na rumiano łososia na miksie olej- masło,na koniec smażenia dodajemy łyżkę marynaty i masło dodatkowo jeżeli jest taka potrzeba

    podajemy z sałatą z pomidorków
    łososia oprószamy pietruszką,dodajemy pozostałą świeżą bazylię

    Smacznego ;-)

Komentarze do przepisu (8)

Kardamonovy 15 grudnia 2016
Do znudzenia - uwielbiam taką kuchnię :D.
Futka 15 grudnia 2016
Doskonała i aromatyczna rybka <3
Docherro 15 grudnia 2016
Uwielbiam łososia,pyszne wydanie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łosoś filet 2 kawałki po 200 g
  • mandarynki 8 szt.
  • bazylia świeża
  • zielona pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Masło
  • miód 2 łyżki
  • sól młynek
  • mix pieprzów młynek
Składniki