Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łosoś pod orzechowym pesto"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Składniki
Rybę opłucz, wytrzyj do sucha, skrop sokiem z cytryny. Potem posyp ją solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kawałki łososia i smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Ostrożnie przewracaj, by filety nie rozpadły się.
Usmażoną rybę zdejmij z patelni, trzymaj w cieple, aby nie wystygła. Przygotuj pesto. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek.
Do malaksera wrzuć orzechy laskowe (bez skórki). Dodaj bazylię, czosnek oraz parmezan. Dolej oliwę. Zmiksuj na gładki sos. Pesto przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Filety z łososia przełóż na talerze.
Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekanymi orzechami. Podawaj z sałatką z pomarańczą i granatem.Źródło: Tina