Łosoś pieczony z imbirem i pomarańczami

Przepis dnia 2016-12-21
Łosoś pieczony z imbirem i pomarańczami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Łosoś pieczony z imbirem i pomarańczami

Składniki

  • 300 g łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • parę plasterków pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Łososia myjemy, osuszamy, nacieramy imbirem, czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę. Pieczemy (skórą do dołu) w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Można piec w pergaminie lub w naczyniu żaroodpornym. U mnie skończyło się na pergaminie w naczyniu żaroodpornym :). Przed pieczeniem, rybę skrapiamy odrobiną oleju i nakładamy na nią plasterki pomarańczy.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 19 grudnia 2016
Super pomysł:)
bellamozzarella 19 grudnia 2016
uwielbiam :-) taki łosoś na okręta :-))) pyyyychaaaaa....
GREGORHSPEED 20 grudnia 2016
Kocham takie smaki. Ostatnio imbir my luv <3
Składniki
  • 300 g łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • parę plasterków pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Składniki