Łosoś pieczony w glazurze miodowej z pomarańczami i pomidorami

Łosoś pieczony w glazurze miodowej z pomarańczami i pomidorami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: przyjaciel
Błyskawiczny obiad z udziałem ulubionej rybki.

Składniki

  • 2 steki z łososia
  • łyżka masła + łyżeczka miodu
  • cytryna do skropienia
  • Pieprz cytrynowy
  • pół łyżeczki przyprawy pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
  • 1 pomidor w plastrach
  • 2 krążki z pomarańczy
  • obrane ziemniaki do obiadu

Przygotowanie

  1. Łososia krótko płuczemy, pozbawiamy go łusek, osuszamy w ręczniku papierowym.
    Solimy, skrapiamy lekko sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem cytrynowym i przyprawą, odstawiamy na pół godz do lodówki.
    Po wyjęciu smarujemy glazurą z połączenia miodu i płynnego masła, obkładamy plastrami pomarańczy i pomidora, wstawiamy do kombiwara na 30 minut, temp ok 170stopni.
    W trakcie pieczenia gotujemy ziemniaczki.
    Obiad gotowy :)

Składniki
  • 2 steki z łososia
  • łyżka masła + łyżeczka miodu
  • cytryna do skropienia
  • Pieprz cytrynowy
  • pół łyżeczki przyprawy pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
  • 1 pomidor w plastrach
  • 2 krążki z pomarańczy
  • obrane ziemniaki do obiadu
Składniki