Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony łosoś norweski w czosnku i cytrynie. Bogactwo smaków, aromatów, wartości odżywczych.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 8
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7959
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 546
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 8
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7959
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 546
Składniki
-Płat łososiowy delikatnie myjemy, odsączamy z wody, możemy wytrzeć ręcznikiem papierowym. -Włączamy piekarnik na 200C, potrzebujemy go dobrze nagrzać - 10 min wystarczy.
-Łososia nacieramy tymiankiem, kardamonem i odrobiną soli morskiej
-Zmiażdżony ząbek czosnku układamy wzdłuż i wszerz ryby
-Łososia delikatnie nacieramy oliwą z oliwek (ok. łyżki stołowej). Robimy to dokładnie.
-Łososia układamy w sreberku. Uważajcie by nie rozlać oliwy. Skrapiamy wyciśniętym z plasterka cytryny sokiem, resztę układamy by ryba wchłonęła aromat.
-Zawijamy folię i zostawiamy na 5-10 minut, by aromaty i zapachy się przeszły.
-Łososia wstawiamy na górny, ale nie najwyższy poziom piekarnika. -Czekamy ok. 15-20min
-W międzyczasie smażymy drobno pokrojoną cebulę dymkę razem z pęczkiem i przygotowujemy pieczywo.
-Podajemy z ulubionym pieczywem (na zdjęciu pieczywo typu tortilla). -Dodajemy usmażoną cebulkę. -Smacznego!