Łosoś jurajski pieczony w soli morskiej

Łosoś jurajski pieczony w soli morskiej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Łosoś jurajski jest to łosoś atlantycki z polskiej hodowli wykorzystującej wodę termalną sprzed 150 milionów lat. W odróżnieniu od hodowlanego łososia norweskiego jest to ryba w pełni ekologiczna. Cenowo też jest atrakcyjny kilogram tej ryby można kupić za niecałe 40 zł. Mięso tej ryby samo w sobie jest pyszne, więc nie potrzeba mu wiele, żeby podkreślić naturalny smak i aromat.

Składniki

  • łosoś jurajski (wypatroszony) około 1,5 kg
  • cytryna ekologiczna
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • kawałek kopru włoskiego
  • pieprz
  • 2 kg soli morskiej drobnej
  • 4-5 białek z jaj kurzych

Przygotowanie

  1. ól przesypujemy do miski dodajemy białka, mieszamy. Sól powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

    Rybę nacieramy pieprzem. Do środka łososia wkładamy plasterki cytryny, drobno pokrojony czosnek, imbir, oraz kawałki fenkułu, gałązki pietruszki i koperku.
    Na blachę wykładamy cienką warstwę soli, na soli układamy rybę. Łososia otulamy solą. Sól powinna dokładnie pokryć rybę. Pieczemy około godziny w 180-190 stopniach C.

  2. Rybę wyjmujemy z pieca. Sól rozbijamy drewnianą łyżką i delikatnie zdejmujemy z ryby. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 2 dni temu
Pyszotka:)
Składniki
  • łosoś jurajski (wypatroszony) około 1,5 kg
  • cytryna ekologiczna
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • kawałek kopru włoskiego
  • pieprz
  • 2 kg soli morskiej drobnej
  • 4-5 białek z jaj kurzych
Składniki