Łosoś grillowany

Łosoś grillowany
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybka i zdrowa rybka, która sprawdzi się idealnie jako lekki obiad lub kolacja.

Składniki

  • filet z łososia 300 g
  • łyżka oliwy
  • Sok z cytryny
  • sól, pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej
  • łyżeczka tymianku suszonego

Przygotowanie

  1. Filet przekrawamy na pół, usuwamy skórę i smarujemy oliwą, sokiem z cytryny oraz obtaczamy w paprykach, soli i pieprzu. Odstawiamy na 10 minut.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blachę wykładamy ją papierem do pieczenia. Filety układamy na papierze i grillujemy z każdej strony przez około 7-10 minut (w zależności od grubości fileta). Powinien się lekko przyrumienić w tym czasie. Wyłączamy piekarnik, dajemy rybie jeszcze kilka minut by odpoczął i możemy podawać

Składniki
  • filet z łososia 300 g
  • łyżka oliwy
  • Sok z cytryny
  • sól, pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej
  • łyżeczka tymianku suszonego
Składniki