Łosoś gotowany na czerwonych pomarańczach

Łosoś gotowany na czerwonych pomarańczach
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Delikatny, soczysty o cytrusowej nucie łosoś, podany z sałatką z owoców tropikalnych i małymi gwiazdkami z purée ziemniaczanego.

Składniki

  • 500 g dzikiego łososia ze skórą
  • 2 czerwone pomarańcze
  • Sól morska
  • pieprz czarny
  • koperek
  • łyżeczka masła ziołowego lub zwykłego
  • sałatka owocowa:
  • Kiwi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • granat
  • cebula czerwona
  • czerwona pomarańcza
  • natka pietruszki
  • koperek

Przygotowanie

  1. Łososia dzielimy na porcje po 250 g. Solimy, pieprzymy, posypujemy koperkiem. Na patelni układamy plasterki pomarańczy. Na plasterkach układamy rybę. Na każdym kawałku kładziemy po wiórku masła. Na wierzchu ryby kładziemy po 2-3 plasterki pomarańczy. Na dno patelni wlewamy wodę około 100 ml.


    Rybę przykrywamy, włączamy ogień i gotujemy przez 7-8 minut.
    W czasie, gdy ryba się gotuje robimy sałatkę owocową. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki; selera kroimy na drobne kawałki; cebulę cienko kroimy; pomarańczę obieramy i filetujemy, z reszty wyciskamy sok do sałatki. Natkę i koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy i posypujemy pestkami granatu.

    Rybę podajemy z sałatką oraz gwiazdkami ziemniaczanymi.

Składniki
  • 500 g dzikiego łososia ze skórą
  • 2 czerwone pomarańcze
  • Sól morska
  • pieprz czarny
  • koperek
  • łyżeczka masła ziołowego lub zwykłego
  • sałatka owocowa:
  • Kiwi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • granat
  • cebula czerwona
  • czerwona pomarańcza
  • natka pietruszki
  • koperek
Składniki