Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łosoś cytrynowy z czosnkową nutą"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 999
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1114
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11405
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 999
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1114
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11405
Składniki
Dzwonka łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, usuń widoczne ości. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Usuń gorzkie w smaku pestki. Skórkę i sok z cytryny wymieszaj z oliwą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Marynatę przypraw do smaku sosem sojowym oraz pieprzem ziołowym.
Dzwonka posmaruj z obu stron przygotowaną marynatą. Przełóż do miseczki. Przykryj folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Potem rybę ułóż na aluminiowych tackach do grillowania. Postaw na rozgrzanym ruszcie. Piecz 15-18 minut. W połowie czasu pieczenia obróć, aby ryba ładnie zrumieniła się z obu stron.
Tak przygotowanego łososia podawaj z pieczonymi warzywami. Świetnym dodatkiem do ryby będzie także masło utarte z odrobiną soli oraz pieprzu cytrynowego, a następnie wymieszane z posiekanymi ziołami: np. miętą, bazylią albo melisą cytrynową.Źródło: Naj