Łosoś

Łosoś
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lenarafal
Łosoś w chińskim sosie

Składniki

  • świeży łosoś
  • sos: łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka ziaren sezamu
  • ząbek czosnku-zgnieciony
  • pół cebuli-poszatkowanej
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka startego imbiru lub imbiru w proszku
  • łyżka sosu sojowego
  • kuskus, szczypiorek, łyżka masła
  • sałata,pomidor,ogórek,żółta papryka,oliwa z oliwek,sos balsamiczny

Przygotowanie

  1. sos:podsmażyc cebulę,imbir,czosnek,dodać resztę składników, zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Zimnym sosem polać rybę i wstawić na noc do lodówki. Rybę smażyć razem z sosem na patelni. Kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu dodając łyżkę masła i łyżkę posiekanego szczypiorku. Rybę podawać z kuskusem i sałatą.

Komentarze do przepisu (1)

1234567 30 listopada 2008
Niestety, z podanych składników nie wychodzi sos, ale raczej coś zbitego, czym trudno zalać rybę :-( Czy aby na... Czytaj całość »
Niestety, z podanych składników nie wychodzi sos, ale raczej coś zbitego, czym trudno zalać rybę :-( Czy aby na pewno podane są wszystkie składniki sosu? Moim zdaniem brakuje czegoś płynnego. Przed dodaniem mąki ziemniaczanej wyglądało to lepiej.
Pachnie za to znakomicie!

Kiedyś jadłam w restauracji znakomitego łososia z sezamem i bardzo się ucieszyłam, kiedy znalazłam ten przepis. Tylko co z tym sosem...
Składniki
  • świeży łosoś
  • sos: łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka ziaren sezamu
  • ząbek czosnku-zgnieciony
  • pół cebuli-poszatkowanej
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka startego imbiru lub imbiru w proszku
  • łyżka sosu sojowego
  • kuskus, szczypiorek, łyżka masła
  • sałata,pomidor,ogórek,żółta papryka,oliwa z oliwek,sos balsamiczny
Składniki