Łopatka z piekarnika

Łopatka z piekarnika
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Łopatka wieprzowa pieczona w całości w piekarniku. Pyszna sztuka mięsa obiadowego podana na ciepło lub wędlina na kanapki po wystudzeniu.

Składniki

  • łopatka wieprzowa ok. 1,2 kg
  • papryka słodka 1 łyżka kopiasta
  • papryka ostra 1 łyżeczka płaska
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • cebula 1 szt duża

Przygotowanie

  1. Łopatkę myjemy, osuszamy i nacieramy z wszystkich stron przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz.
    Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę układamy na dnie naczynia żaroodpornego a na niej przyprawione mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i pieczemy 90 min a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 min.
    Zaraz po upieczeniu łopatkę możemy pokroić na plastry i podawać jako danie obiadowe np. z ziemniakami i gotowaną kapustą czy surówką.
    Mięso możemy też odstawić do wystudzenia a następnie podawać jako wędlinę do kanapek.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 05 grudnia 2021
Wyglada smakowicie!
ErJot 05 grudnia 2021
Dziękuję:)
Składniki
  • łopatka wieprzowa ok. 1,2 kg
  • papryka słodka 1 łyżka kopiasta
  • papryka ostra 1 łyżeczka płaska
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • cebula 1 szt duża
Składniki