Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łopatka z lubczykiem i natką"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Składniki
Łopatkę umyj, wytrzyj. Zioła opłucz, osusz. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obłóż gałązkami ziół, obwiąż mocną bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Ułóż ją w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 90 minut.
Cebulę obierz, potnij na cząstki. Dodaj do mięsa. Po 45 minutach pieczenia do brytfanki wlej pierwszą szklankę wody. Kolejne dolewaj co 15 minut. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź. Pory opłucz, potnij na kawałki. Jabłka rozetnij, usuń gniazda nasiennie, pokrój na cząstki.
Rozgrzej smalec. Zrumień na nim ziemniaki, pory i jabłka. Jarzynkę przypraw solą oraz pieprzem. Podawaj jako dodatek do pieczeni. Danie posyp posiekanym szczypiorkiem.
godz. i 45 min; Porcja: 700 kcal; Cena porcji: ok. 4 zł;Źródło: Naj