Łopatka wołowa z suszonymi grzybami

Łopatka wołowa z suszonymi grzybami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Lusinka75
Idealny pomysł na niedzielny obiad lub na obiad typowo świąteczny. Pieczeń z łopatki wołowej smażonej z grzybami suszonymi.

Składniki

  • - 1 kg łopatki wołowej, - 1 cebula, - parę suszonych grzybów, - 1/2 szklanki śmietany 30%, - łyżka smalcu, - 1 łyżka margar

Przygotowanie

  1. Grzyby moczymy w wodzie przez parę godzin. Mięso myjemy i osuszamy. Powinno się taki kawałek mięsa stłuc młotkiem lun tłuczkiem aby było szybciej miękkie i delikatniejsze. Obsmażamy z każdej strony na suchej patelni aby zamknąć mięso. Następnie na patelnię dodajemy tłuszcze, układamy mięso które tylko posypujemy cząbrem i pieprzem z każdej strony oraz pokrojoną w kostkę cebulę i odcedzone grzyby. Gdy cebula się zeszkli podlewamy mięso gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką, dusimy około 1-1,5 godziny co jakiś czas obracając. Gdy mięso jest miękkie do sosu dodajemy śmietanę oraz doprawiamy na koniec całość solą. Dusimy jeszcze chwilę aż sos się zrobi gęsty. Podajemy z kluskami lub ziemniakami i dowolną surówką.

    Polecam!!!

Polecane przepisy: pieczeń wołowa

Polecane przepisy: karkówka wołowa z grzybami

Składniki
  • - 1 kg łopatki wołowej, - 1 cebula, - parę suszonych grzybów, - 1/2 szklanki śmietany 30%, - łyżka smalcu, - 1 łyżka margar
Składniki