Łopatka wieprzowa z białymi kluskami i kapustą duszoną

Łopatka wieprzowa z białymi kluskami i kapustą duszoną
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Lusinka75
Propozycja obiadu niedzielnego do wykorzystania w następnym tygodniu będzie ciekawszym rozwiązaniem, szczególnie że idą święta i mamy mniej czasu na wymyślanie co tu dzisiaj ugotować.

Składniki

  • Składniki na pieczeń dla 4 osób - 1 kg łopatki wieprzowej, - sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, majeranek, - wore
  • Składniki na kluski - 1 kg ziemniaków, - 1 jajko, - 1 łyżka masła ( opcjonalnie ), - sól, - mąka ziemniaczana.
  • Składniki na kapustę kiszoną z parówkami - 1 kg kapusty kiszonej, - 1 duża cebula, - 1/4 kostki masła, - 2 grube parówki lub

Przygotowanie

  1. Przyprawy mieszamy. Nacieramy nimi opłukane i osuszone mięso. Wkładamy do woreczka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 2-2,5 h w temperaturze 180 stopni. Wytopiony tłuszcz zlewamy z woreczka do garnuszka i możemy go wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu.

  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

    Czekamy, aż odrobinę wystygną. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Jedną część przekładamy na 3 pozostałe i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Następnie rozbijamy jajko, solimy i możemy dodać łyżkę masła, wtedy kluski są delikatniejsze. Wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto było by zbyt rzadkie i lepiło się do rąk dodajemy więcej mąki. Formujemy małe kluski, które gotujemy w gorącej osolonej wodzie przez około 5 min. od momentu wypłynięcia klusek na wierzch garnka.

  3. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy do miękkości ( można oczywiście użyć szybkowaru, co znacznie skraca czas gotowania ). Odcedzamy. Do garnka dajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę parówki. Delikatnie szklimy. Dodajemy kapustę i przyprawy do smaku. Całość jeszcze dusimy na wolnym ogniu aby mam się nie spaliło. Jeśli nie przepadamy za parówkami możemy je zastąpić szynką lub dowolną kiełbasą.

Składniki
  • Składniki na pieczeń dla 4 osób - 1 kg łopatki wieprzowej, - sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, majeranek, - wore
  • Składniki na kluski - 1 kg ziemniaków, - 1 jajko, - 1 łyżka masła ( opcjonalnie ), - sól, - mąka ziemniaczana.
  • Składniki na kapustę kiszoną z parówkami - 1 kg kapusty kiszonej, - 1 duża cebula, - 1/4 kostki masła, - 2 grube parówki lub
Składniki