Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo lubię mięso w plastrach pieczone w piekarniku. Dziś prezentuję porcję konkretnego mięsa z dużą ilością cebuli i czosnku:). Łopatka wyszła miękka i krucha.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 5 dużych cebul
  • 7 ząbków czosnku
  • marynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki musztardy, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Łopatkę kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plastry.

  2. Mięso umieszczamy w misce, zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy.

  3. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przekładamy je cebulą i czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykrywamy lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2h. Na ostatnie 30 minut ściągamy pokrywkę lub przecinamy folię.

Komentarze do przepisu (1)

zabecka 03 stycznia 2019
Wygląda super!!! Aż zgłodniałam:)
Składniki
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 5 dużych cebul
  • 7 ząbków czosnku
  • marynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki musztardy, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki
Składniki