Łopatka wieprzowa peklowana pieczona

Łopatka wieprzowa peklowana pieczona
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: exact
Łopatka wieprzowa peklowana pieczona w piekarniku

Składniki

  • łopatka wieprzowa ok 1,5kg
  • sól peklowa 5 płaskich łyżek na 1 L wody
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Przygotować zalewę z soli peklowej, obwiązać mięso sznurkiem wykonać nastrzyk solanką dużą strzykawką z igłą (do kupienia w aptece koszt ok 2zł), Mięso umieścić w naczyniu i zalać solanką. z liściami laurowymi i zielem angielskim czas peklowania 6 -7dni w lodówce.

  2. Po zapeklowaniu łopatkę obsypać słodką i ostrą papryką oraz majerankiem. Mięso zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez ok. 2 godziny. Następnie przeciąć folie zwiększyć temp. do 180 i piec jeszcze ok 60 min.

Składniki
  • łopatka wieprzowa ok 1,5kg
  • sól peklowa 5 płaskich łyżek na 1 L wody
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek
Składniki