Łopatka w sosie warzywnym z nutą oregano

Przepis dnia 2015-06-25
Łopatka w sosie warzywnym z nutą oregano
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Przepis na delikatne i soczyste kawałki łopatki wieprzowej duszone w sosie warzywnym z dodatkiem świeżego oregano. Całość jest wyrazista i bardzo aromatyczna.

Składniki

  • łopatka wieprzowa
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2,5 łyżki sosu sojowego (japońskiego)
  • mąka pszenna pełnoziarnista (do panierki i zagęszczenia sosu)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • mały pęczek świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do rosołu np. podlaskiej
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Łopatkę dzielimy na kawałki, rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprószamy mąką pszenną pełnoziarnistą i podsmażamy na złoty kolor na oleju rzepakowym.

    Usmażone kawałki łopatki zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do rosołu oraz tymianek i zagotowujemy.

  2. Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju, szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę i drobno pokrojony czosnek.

    Natkę pietruszki siekamy, a marchewkę i paprykę kroimy w kostkę.

    Wszystkie pokrojone warzywa oraz zeszkloną cebulkę i czosnek dodajemy do gotującego się mięsa wraz z małym pęczkiem oregano, który związujemy nitką. Całość dusimy na małym ogniu do momentu, aż kawałki łopatki będą odpowiednio miękkie.

  3. Na sam koniec wyciągamy związany pęczek oregano, sos doprawiamy japońskim sosem sojowym, czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Całość zagęszczamy łyżeczką mąki pełnoziarnistej (część sosu odlewamy, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, dodajemy z powrotem do całości i zagotowujemy).

    Łopatkę w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami. Sos świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i świeżą surówką.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 22 czerwca 2015
Pyszny taki gulasz, mniam <3
sereberko80 22 czerwca 2015
pyszne, aromatyczne i kolorowe...mniam :-)
monikagotuje 22 czerwca 2015
Smaczny gulasz:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łopatka wieprzowa
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2,5 łyżki sosu sojowego (japońskiego)
  • mąka pszenna pełnoziarnista (do panierki i zagęszczenia sosu)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • mały pęczek świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do rosołu np. podlaskiej
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Składniki