Łopatka pieczona-peklowana

Przepis dnia 2009-12-05
Łopatka pieczona-peklowana
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: gvlba
Jest poprostu pycha.Można zjeśc ja do obiadu razem z sosem ale i można dac na chlebek jako wędlina

Składniki

  • łopatka, ok. 2 kg
  • listki bobkowe, kilka
  • ziele sngielskie
  • pieprz
  • czerwoan papryka w proszku (słodka i ostra)
  • sól peklowana, 3 łyzki

Przygotowanie

  1. MARYNATA-Do dość dużej miski wlewamy ok 1 litr gorącej wody,rozpuszczamy w niej sól peklowaną i dodajemy wszystkie przyprawy.Łopatkę wsadzamy do miski z marynata i trzymamy w lodówce przez ok 4 dni.Po tym czasie łopatkę "staramy się "zrolować i wsadzić do siatki do pieczenia.Całość zawinąć w folie aluminiową.Piec w 200 st C przez ok 1,5 godz następnie rozwinąć z folii.Piec następne 1,5 godz od czasu do czasu podlewając "sosem"powstałym przy pieczeniu.

Komentarze do przepisu (13)

Jagoda50 26 listopada 2009
Alez mi narobiłas apetytu.
polkangaroo 26 listopada 2009
Palce lizać!!!
annawk 27 listopada 2009
odjechana:) ślinka cieknie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łopatka, ok. 2 kg
  • listki bobkowe, kilka
  • ziele sngielskie
  • pieprz
  • czerwoan papryka w proszku (słodka i ostra)
  • sól peklowana, 3 łyzki
Składniki