Łopatka pieczona

Łopatka pieczona
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agulam22
Smaczna na ciepło i na zimno.Zachwyci każdego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Łopatkę umyć,w razie potrzeby przeciąć na 2 kawałki.Usunąć nie potrzebne włókna i tłuszcz.

  2. Czosnek obrać pokroić w słupki.Mięso ponacinać ostrym nożem w kilku miejscach,w szparki włożyć kawałki czosnku.

  3. Do oleju dodaj wszystkie przyprawy,dokładnie wymieszaj wszystko razem.Nasmaruj dokładnie mięso.

  4. Tak przygotowaną łopatkę zostawić na ok 12 godzin w lodówce,najlepiej na całą noc.

  5. Piec ok 1 1/2 godziny w 200 stopniach.(Piekarnik z termoobiegiem ok 180 st).Po połowie czasu mięso przewrócić i podlać szklanką wody,od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.

  6. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Komentarze do przepisu (12)

agus32 29 sierpnia 2009
Też piekę taką łopatkę,ale w rękawie do pieczenia.Smakuje rewelacyjnie na zimno , to nie to co te szynki z... Czytaj całość »
Też piekę taką łopatkę,ale w rękawie do pieczenia.Smakuje rewelacyjnie na zimno , to nie to co te szynki z marketów.Świeże mięsko samemu przyrządzone to naprawdę smakuje.Pozdrawiam!
mareczkowa 05 września 2009
wypróbuje jutro ...:))
madziak 08 września 2009
Świetny pomysł, podobnie robię schab i karkówkę, z chrzanem do kanapek nie ma nic lepszego ;) Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki