Łopatka jagnięca pieczona

Łopatka jagnięca pieczona
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Delikatne słodkawe mięso jagnięce w połączeniu z ziołami i czosnkiem. Pyszne. Podałem z pieczonymi ziemniakami.

Składniki

  • 800 g łopatki cielęcej z kością
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Łopatkę ponacinałem, włożyłem w nacięcia czosnek. Gałązki rozmarynu ułożyłem na łopatce całość związałem sznurkiem.

    Do miski wlałem oliwę, wsypałem oregano, dodałem sól i pieprz. Całość wymieszałem. Marynatą natarłem związane mięso.

    Mięso włożyłem do brytfanki , którą umieściłem w piekarniku bez przykrycia na 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni. Piekłem mięso nadal bez przykrycia przez 1 godzinę. Następnie przykryłem brytfankę i piekłem mięso dalej w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Pod koniec zdjąłem przykrycie i podpiekłem mięso jeszcze ok. 15 minut.

Komentarze do przepisu (1)

drNowak 15 października 2019
Jagnięcina jest przepyszna:)
Składniki
  • 800 g łopatki cielęcej z kością
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Składniki