Łopatka duszona w kapuście

Łopatka duszona w kapuście
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Smaczne, pożywne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu jest proste i zdecydowanie może być na co najmniej dwa dni, gdyż podgrzany również dobrze smakuje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

    W dużym garnku zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim litr wody i wrzucić obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem około 30 minut.

  2. Obrać i drobno pokroić marchewkę, pietruszkę i selera, dodać do mięsa i dusić około 15 minut.

    Następnie obrać cebulę, czosnek i pokroić w kostkę, po czym podsmażyć i wymieszać z mięsem.

    Do mięsa dodać również pokrojone w drobną kostkę pomidory i poszatkowaną kapustę oraz przyprawy (bez soli i pieprzu). Kapustę dodawać partiami, gdyż na raz do garnka na pewno się nie zmieści. Dusić pod przykryciem, aż kapusta i mięso będą wystarczająco miękkie.

  3. Jeśli lubicie wyraźny smak pomidorowy potraw, to teraz należy dodać koncentrat rozmieszany z odrobiną wody i zagotować. U mnie kapusta jest bez koncentratu, gdyż tym razem chciałam, aby jej smak był bardziej wyczuwalny.

    Na koniec doprawić do smaku octem jabłkowym, pieprzem i solą

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 07 grudnia 2018
"Oczko" składników musi razem super smakować :D
Składniki
Składniki