Mięso umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
W dużym garnku zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim litr wody i wrzucić obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem około 30 minut.
Obrać i drobno pokroić marchewkę, pietruszkę i selera, dodać do mięsa i dusić około 15 minut.
Następnie obrać cebulę, czosnek i pokroić w kostkę, po czym podsmażyć i wymieszać z mięsem.
Do mięsa dodać również pokrojone w drobną kostkę pomidory i poszatkowaną kapustę oraz przyprawy (bez soli i pieprzu). Kapustę dodawać partiami, gdyż na raz do garnka na pewno się nie zmieści. Dusić pod przykryciem, aż kapusta i mięso będą wystarczająco miękkie.
Jeśli lubicie wyraźny smak pomidorowy potraw, to teraz należy dodać koncentrat rozmieszany z odrobiną wody i zagotować. U mnie kapusta jest bez koncentratu, gdyż tym razem chciałam, aby jej smak był bardziej wyczuwalny.
Na koniec doprawić do smaku octem jabłkowym, pieprzem i solą
Komentarze do przepisu (1)